Tuesday, May 17, 2011

kenape saye sangat obsess dengan isu boycott

AMARAN : saye dalam state emo semasa menulis entry ini

Mase kecoh kapal mavi marmara diblock oleh Israel's Army last year.. hal ini membangkitkan kemarahan seluruh manusia dunia... orang Islam, humanitarian aktivist dan sume manusia yg berhati perut bangkit... buat tunjuk perasaan.. even kat Brisbane pon ade last year..

yer, impak Mavi Marmara sangat dasyat .... dan mulalah series of pemboikoitan barang2 hak milik bangsa JEws berlaku.. restoran McD, Starbucks dan bla3 dipandang sepi... aku join FB pasal Flotilla move tu.. tgok la latest update pasal ahli2 Mavi Marmara..

then ade satu post pasal isu2 boikot.. tgah go thru komen sorang2, aku came across komen sorang ni:

" Ala, boikot2 pon susahkan diri je...bukan ke barang2 diorang murah..kalo boikot TESCO tu nak makan ape??"

Aku siyes panas dgan komen orang yg pentingkan diri ni,then aku type reply berbunyi begini:

"Kepada Encik ....... Kalo encik nak tahu, saye blaja kat Australia ni buat boikot dgan kawan... kami lagi susah... dahla kena cari makanan halal.. dan makanan halal di sini lagi mahal... pastu barang2 nestle yg halal tu kami boikot sekali... kami kena spend lebih untuk beli barang brand laen.. tapi kami hidup sihat wal' afiat dan bley makan dgn gembiranya..kenapa duduk kat Malaysia xboleh nak usaha sikit beli brand2 laen.. xkan sanggup korbankan umat semata-mata nak bayar kurang berapa ringgit?"

aku start boikot sjak dari awal tahun 2009..iaitu bila Israel menyerang Gaza dgn bom phosphorus putih(antara bom yg diharamkan drpd digunakan kat dunia ni)... bangsa Zionis yg jahat amat tu suke hati je lempor bom tu kat Gaza citizens... asap dr bom tu kalo lalu kat badan..tulang pon reput...aku tgok pic mayat2 yg reput efek dr bom tu pon longlai kjap semangat...

dari event tu..aku start cari resource pasal Jewish settlement kat Jerusalem.. ade aku bace dari buku Harun Yahya.. sayu sangat...satu persatu tempat diorang kene rampas.. orang yahudi yg masuk tanah Palestin tu mostly akan bawak bom kat sebelah tangan mereka dan lempar kat penduduk Palestin untuk halau palestinians...kejam beno....

dari situ aku tahu pasal penglibatan hasan al-Banna dan ahli2 Ikhwanul Muslimin dalam nak menyelamatkan Palestin... membawa aku untuk membaca biografi as-syahid Imam Hassan al-Banna(IHAB) iaitu Detik-detik hidupku...

dari situ aku tahu relation IHAB dengan kejatuhan Khalifah.. terungkai balik kisah2 sejarah ISlam yg aku ingat only as past history that we learn bcoz of nak lulus SPM...

dan dari situ aku mencari pasal israel ni..pasal kisah mereka.. aku tahu pasal Theodore yg buat persidangan untuk tubuhkan Negara Israel... dan ade kawan bagi series 'The Arrival of Antichrist'... die ade dalam 50series yg each series amik masa dalam 10 minutes to be watched... mule2 tengok, amatla penin..xpaham ape yg orang nak sampaikan... tapi when it comes to episode 40, aku dapat relate isi2 dari first episode... tapi aku amik mase dekat sebulan jugak nak habiskan series2 tu... dah la aku sibuk bace bende ni nak tgok dokumentari tu dkat musim final IB...


nak buat camne.. aku jadi 'lapo' , 'dahaga' nak tau... tapi kisah Palestin ni seriously did a thing to me... I just realized I have to do something... kena buat something..umat tenat...bukan kat Palestin je, Algeria, Ambon, Filipina....

hati aku sakit... sape yg peduli orang Palestin ni.. aku jadi x bernafsu nak makan sedap2 tyme 2..

mane orang Islam ni??? xde yg peduli ke??? awat hangpa ni lampi sangat ni??? dalam kita dok tdoq & menketadarah ni... orang2 sane really in need?? bangun adek, kakak abang sekalian!!!!!


but Palestin, bile this issue dah x diwar-warkan kat media... trus MCD dan Starbucks (sori memberi 2 contoh ini krn mereka adalah penyumbang terbesar pd Zionis) dibanjiri masyarakat sekalian...

balik cuti summer hari tu... aku kiciwa...bile p shopping mall nampak ramai Muslim(kat Kelantan rmai orang Melayu ok) p makan McD..beratoq panjang, xmuat kdai tu...

awat hangat2 tahi ayam lagu ni??? depa ni xde pendirian ka?? nape buat seasonal boycott ja?? bagai angin lalu... ramai orang xpeduli Palestin... xtaw ka, kat Akhirat nanti umat2 yg menjadi mangsa aniaya kat sana akan tuntut dari kite.. ape kite dah buat untuk selamatkan mereka...

Palestin itu realitinya adalah reflection seluruh umat sezaman... selagi xsemua bangkit, kembali pada Allah.. selagi tu Palestin xkan terlepas... bukankah umat Islam adalah yg ke-2 terbesar after Christian.. ade buat statistical prediction, within 20more years orang Islam bakal jadi the largest population menetap kat bumi ni... mane p umat Islam yang ramai encik2 sekalian?????

teringat sabda Nabi;

"Seluruh manusia akan mengelilingi kamu (umat Islam) bagaikan yang kebulur mengelilingi hidangan makanan.

Lalu seorang sahabat bertanya: Adakah kerana bilangan kami pada waktu itu sedikit, wahai Rasulullah?

Jawab Baginda: Tidak, bahkan bilangan kamu amat ramai laksana buih di lautan. Allah akan mencabut gerun daripada hati musuh terhadap kehebatan kamu dan menyematkan dalam hati kamu dengan perasaan al wahan.

Lantas sahabat bertanya lagi: Ya Rasulullah! Apakah yang dimaksudkan dengan al wahan itu? Ujar Baginda: Al-wahan ialah cintakan dunia dan takutkan mati."

(Hadis riwayat Abu Daud dan Ahmad)


see.... mane manusia??? upenya yg pegang Islam betul2 xramai... sebab tu umat Islam kat seluruh dunia yg asyik kena serang dan kebuluran xramai yg kisah... ramai je pikiaq;
"ade aku kisah??"

sape fikir macam ni...meh aku nak cakap.. "ko cakap la camtu nanti mase Hari Pembalasan ye, ko jawab sendiri la dengan Tuhan nanti"...

Ingat dok kat dunia ni untuk kumpul harta bergande ke?? pastu nak angkut mana... x ingat ke, ramai je orang berharta hati xtenang...takut kena rompak, kena songlap... Allah xbagi ketenangan tu sbb sifat kufur nikmat bertakhta dalam jiwa... mane nak sedap hidup... Allah dah kate.. dalam surah at-Taubah ayat ke -111;

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta-benda mereka dengan (balasan), bahawa mereka akan beroleh syurga (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah..."

dah tu awat kedekut nak derma 50sen pon??? owh beli nasik ayam sedap belanja kawan hang x berkira.... bagi kat masjid, derma kat orang susah dan derma kat Palestin hang berkira nah...

xkisah sape2 nak pikiaq lagu mana, aku nak PEDULI... aku nak tau isu ni.. sebab selagi Palestin x bebas dr kuku besi penyamun zionis tu, selagi tu tanggungjawab masih tergalas kat bahu ummah... so aku akan boycott barang2 cap zionis semampuku....so that aku dapat menjawab serba sedikit ape usaha aku untuk ummat ni pada Allah nanti..

dan di sini aku putuskan, SAYE AKAN PEDULI PASAL UMMAT DAN PALESTIN NI SAMPAI BILA2 !!!



Sekian,
~Menulis sebagai hamba~


p/s : anda boleh membaca pasal khalifah terakhir dgan bukak new tab dan paste link ni;
http://saifulislam.com/173

2 comments:

thuraiya said...

bole share ke ni cik adik?

pendekar mata hati said...

wah, sile2...

kite rase merepek je...

tapi kalo bley memberi manfaat dr mudarat.. tafaddhol ya ukhti,hehehe