Thursday, October 8, 2009

sabar

alkisah jadik suatu insiden apb aku marah kat orang, sume bende %^#*@*@ keluar...

pk2 balik, nyesal la plak.. tu la orang habaq, cakap siang2 dengaq2, ckp malam pandang2...
bile aku berang....memang aura 2 terpancar, naseb x keluar asap,kalo x boleh nak didihkan air secerek...

ade sorg sister nak tenangkan aku, die bg aku ayat al-Quran:

"Ada ketika bila ditanya,untuk apa buat semua ini?"Yang menjadikan mati & hidup untuk menguji antara kamu yg paling baik amalannya" Al-Mulk :2

Siyes,aku xnafikan kebenaran al-Quran.. dulu aku xsedar yg al-Quran 2 memang seswai sbg pegangan hidup...untuk kite refer...
yela, yg ciptanya 2 adalah Maha Esa...
siyes, bile tengok terjemahan 2, rase tertampar-tampar kat diri... banyaknya dosa aku..

terutama pd orang yg dah aku sakitkan hati.. da prob is, bile aku dah marah,
pressure 2 mmg x turun2.. mcm mengembang-ngembang, kena lepas..
ingat bile sorg kwn aku ckp,makan dalam nnt....

hmm.kisah marah ni terjadi bile termakan cucukan setan..memang aku mudah jadik mangsa makhluk terkutuk ni.. kalo ade confidence interval, sure 95% marah aku akan meletus...

ayak.................padahal sgt beruntung org yg bersabar ni....
aku rase ni le kelemahan aku... susah benor nak develop perasaan sabar ni...
mmg trait warisan ayah kot... tp mak aku plak, mmg sabar tahap sgt direspeki...
mak penah cakap, anak2 die sume terime trait panas baran dr ayah,kui3..


tp act bende 2 xley jdik alasan..mmg aku kene berlatih dr skg.....
manusia dikurnikan akal dan hati....mmg sia2 r kalo x guna sebaiknye...
so,azam aku adlah mau sabar...
xheran la bunyik skema,asalkan bende ni baek, dapat pahala dowh... so rakan2,sama2 kita bersabar na

"SABAR ITU SEBAHAGIAN DARIPADA IMAN"

p/s: abaikan kerosakan bahasa..yg penting mesej sampai...huhu

5 comments:

beliamuda said...

boleh ke asap nak didih air ni? hehe.. cool down~

wah, cakap pasal confidence interval, teringat dekat prob stat.. hehe~

rosak bahasa? kena perbaiki ni.. :P

reff fizan said...

ha3..sorry..coz selalu buli ko n wat ko mrh

pendekar mata hati said...

To beliamuda. asap 2 nampak bile environment sjok.. condensation process...awak lg hbat chem,jgn layan saye mengarut na..
huhu,confidence interval lg memeningkan..btw,as always, saye mmg parah dlm berbahase..

to reff fizan..
tau xpe...xde lg aku kna buli mcm ko buli..xkesah pon..btw, aku mmg cepat marah..bukan sbb ko je..so, no worrie na..

FaReAsT AL-MuHAnDIsU said...

static electricity bley bakar cooking foil... ada kaitan ke? haha

welcome to bloggers community.. huhu

FaReAsT AL-MuHAnDIsU said...

eh tkah.. korg blajar statistic ke? cam pelik pulak letak CI tu.. kui3